top of page

Fettförbränning del 2: Vad är viktigt?

“Carbohydrates drives the insulin and the insulin drives the fat  storage”

/ George F. Cahill 1957

Om man inte har ett fungerande insulinsystem är råd som att äta kryddor för att höja termogenesen, dricka tio koppar svartkaffe och ett halvt äpple innan powerwalken eller att räkna kalorier och väga riskorn ganska bortkastade. PRIORITET ETT när det gäller kroppskomposition och även hälsa är att få insulinsystemet att fungera optimalt!

75 % av befolkningen är s.k slow oxidizers. Det innebär att de bränner kolhydrater långsamt och mår därför bättre av en kolhydratsfattig kost. Det betyder inte att man ska undvika k-h (kolhydrater) bara att man ska välja k-h från fiberrika lågglykemiska källor.

Resterande 25 % är s.k fast oxidizers. Man stöter på en och annan när man gör calipermätning. De har trots hög konsumtion av k-h väldigt lite underhudsfett på ryggen (vid skulderbladets nedre inre kant). Fast oxidizers bör även dom äta k-h från bra fiberrika källor men klarar att hantera större mängd än slow oxidizers utan att lägga på sig.

Bra fiberrika lågglykemiska kolhydratskällor från PALEO:


Broccoli


Sallad


Kål


Blomkål


Champinjoner


Gröna böner


Lök


Asparagus


Gurka


Spenat


Alla sorters peppar


Zucchini

Relaterade artiklar:

Referenser:

Paul Chek, Eat move and be healthy, Holistic Lifestyle Coach

James B. LaVALLE, Cracking the metabolic code

 
 
 

Senaste inlägg

Visa alla
Träna magen med pilatesboll

Bålen är centrum för alla rörelser. Är det någonstans du bör vara starkare än vardagen kräver är det i bålen. Här är en simpel och...

 
 
 
Rehab på SATS för min menisk skada!

Så nöjd och tacksam för den sjukgymnast jag fått på Sofia Hemmet. Skönt att bara lägga sitt träningsupplägg i en annan experts händer....

 
 
 

Kommentarer


bottom of page