Fettförbränning del 2: Vad är viktigt?
- Erik Sonesson
- 4 juni 2012
- 1 min läsning
“Carbohydrates drives the insulin and the insulin drives the fat storage”
/ George F. Cahill 1957
Om man inte har ett fungerande insulinsystem är råd som att äta kryddor för att höja termogenesen, dricka tio koppar svartkaffe och ett halvt äpple innan powerwalken eller att räkna kalorier och väga riskorn ganska bortkastade. PRIORITET ETT när det gäller kroppskomposition och även hälsa är att få insulinsystemet att fungera optimalt!
75 % av befolkningen är s.k slow oxidizers. Det innebär att de bränner kolhydrater långsamt och mår därför bättre av en kolhydratsfattig kost. Det betyder inte att man ska undvika k-h (kolhydrater) bara att man ska välja k-h från fiberrika lågglykemiska källor.
Resterande 25 % är s.k fast oxidizers. Man stöter på en och annan när man gör calipermätning. De har trots hög konsumtion av k-h väldigt lite underhudsfett på ryggen (vid skulderbladets nedre inre kant). Fast oxidizers bör även dom äta k-h från bra fiberrika källor men klarar att hantera större mängd än slow oxidizers utan att lägga på sig.
Bra fiberrika lågglykemiska kolhydratskällor från PALEO:
Broccoli
Sallad
Kål
Blomkål
Champinjoner
Gröna böner
Lök
Asparagus
Gurka
Spenat
Alla sorters peppar
Zucchini
Relaterade artiklar:
Referenser:
Paul Chek, Eat move and be healthy, Holistic Lifestyle Coach
James B. LaVALLE, Cracking the metabolic code
Kommentarer