FÖRETAGSHÄLSA OCH FÖRELÄSNINGAR

DEL 1 – SÖMNOPTIMERING OCH STRESSHANTERING

Sömn är en naturlig del av vårt liv och vi får anstränga oss för att rubba den. Vara uppe sent efter solnedgång, äta tätt inpå läggdags, vara mentalt och ibland fysiskt aktiva när grottmänniskan hade lagt sig för länge sedan. Så ser vardagen ut 2022. För att må och prestera bra mentalt och fysiskt behöver vi följa dygnsrytmen.

Under sömnföreläsningen får du konkreta tips på vad du behöver göra för att sova bättre och vakna betydligt piggare. Hur du byter vanor, riggar omgivningen för bra sömn och varvar ned mentalt.

Stress är bra för fokus, immunförsvar och överlevnad generellt i små korta doser. Det är den långa, ihållande stressen vi själva skapar under olika omständigheter och i olika grad som bryter ned oss. Sakta men säkert. Likt rost som får breda ut sig över lacken på en fin bil.

Vad kan vi göra? Vi kan både öka och dämpa stressen nedifrån och upp och uppifrån och ned. Med hjälp av kroppen och bl.a andning såväl som med knoppen och hjärnan styra kroppens respons. Även här får du konkreta råd för hur du bäst sänker den negativa stressen när du behöver och även hur du långsiktigt kan minska den.

DEL 2 – KOST OCH TRÄNING

Kosten är bränslet vi drivs av. Både mängden såväl som oktanen spelar roll för hur vi fungerar och presterar. Tankar vi mer än vi förbrukar rinner det dock inte över utan lagras. Oktanen d.v.s fördelningen av makros (protein, kolhydrater och fett) samt näringsämnen och kvaliteten på maten är betydande för hur motorn ska spinna och vi ska må.

Sömnoptimering Stresshantering Kostrådgivning Träning Här går vi igenom vilka olika delar under en dag som kostar energi. Hur olika fördelning av makros påverkar kroppssammansättningen d.v.s muskler och fett. Vad är allra viktigast för vikt och fettnedgång eller muskelbyggning?

Sist men inte minst har vi träningen. Den fysiska prestationen. Det är inte mycket inom studier och forskning man är överens om men att mera muskler (till en viss gräns) förlänger både livet och höjer livskvaliteten är man helt ense om. Det är inte bara musklerna i sig utan framförallt livsstilen för att få och behålla musklerna som ger oss alla dessa hälsofördelar.

Mera om hur du bör träna för mera muskler, mindre fett, styrka och uthållighet i förelösningen.