För tretton år sedan konstaterade Paul Chek på en kurs i Halmstad hos Eleiko att jag var stark men hade ett obefintligt bukstöd och kompenserade alla mina lyft med välutvecklade ryggmuskler. Det krävdes ett rejält ryggskott och en diskbuktning för att jag skulle ta mitt minst sagt undermåliga buktryck på allvar.

Efter detta fick jag hjälp av bästa kollegorna på Optimal Fysik och STAC för att reparera ryggen och bygga upp bålen funktionellt. Nu lite mer än fyra år senare kan jag göra massa rörelser och övningar som man inte kan fuska sig till med ryggmusklernas hjälp utan måste ha en stark bål för att klara av. Med hänsyn till vart jag började ifrån kan alla med rätt coaching bygga upp en starkare bål för att markkant minska risken för framtida ryggproblem.

Ovan är tre av mina favoritövningar för en stark, funktionell bål.