För att slippa få panik och skriva ut läkemedel som är fulla av biverkningar är det ytterst viktigt att själv förstå vad dessa siffror betyder och vilka som är relevanta.

Så här ser mitt provsvar på Kolesterol, Triglycerider (blodfetter) och Aplolipo ut! Det övre som slutar med P-Apo B/Apo A1(kvot) är från nu i augusti medan det nedre provet som börjar menP-GT är från januari i år. Vid första anblicken ser det sämre ut än provet från januari. Triglyceriderna och det “onda” kolesterolet LDL samt totalkolesterolvärdet har höjts något. Aj aj.

Däremot visar Apolipovärdena bättre än i januari och kvoten på dessa är riktigt ruggigt bra! Hur kommer det då sig att det ena visar sämre och den andra bättre? Det finns förhoppningsvis en enkel förklaring till detta.

Ta inte blodprover 30 timmar efter en svensexa som pågått i 18 timmar. Aplolipo är inte känsligt för vad du ätit eller gjort dygnet innan men de vanliga kolesterolvärdena och triglyceridproverna är.

Referensintervall

står till höger efter varje prov och visar vart man bör ligga. Vissa bör man ligga så högt som möjligt på och andra är lågt bättre.

fp-Triglycerider (även kallat VLDL)

är blodfetter som man gör bäst i att ha så lite som möjligt av. Under 0,5 är mycket bra medan över 1,7 kan betyda gränsfall X-syndrome och problem med insulinkänsligheten. Lågt kolhydratintag, tillräcklig dos Omega 3 och dagligt fiberintag sänker dessa nivåer.

P-Kolesterol

talar om ditt totala kolestrolvärde. Enligt läkemedelsföretaget Pfizer bör alla som har över 5,0 i P-kolestrolvärde (Mitt värde var 4,5) ta Statiner som t.ex blodtrycksmedicinen Lipitor. Pfizer som av en händelse bara år 2007 sålde för 90 miljarder.

Det “goda” HDL och det “onda” LDL

är inte fullt så enkelt som det låter heller. HDL och LDL består i sin tur av både stora och små partiklar varav det är de små som är farliga. Alltså kan man ha ett högt LDL-värde som ändå är bra och ett högt HDL-värde som är dåligt. Förvirrande? Det enda man egentligen behöver veta är att kost (kolhydrater) med högt Glykemiskt Index försämrar dina värden medan Smarta fetter som Fiskolja, Olivolja, Nötter, Avokado och även mättade kvalitétsfetter som kokosfett eller ekologiskt smör förbättrar dom. Andreas Eenfeldt mera känd som Kostdokotorn är en stor förespråkare av dieten LCHF (Low Carb High Fat) och dess positiva effekter på blodvärdena och hälsan.

Apokvoten

För att kunna mäta de små farliga partiklarna har man kommit på att de binds till ett protein som kallas Apolipoprotein B och ApoLipoprotein A1. Genom att ta kvoten av dessa får man det som idag anses som den bästa riskmarkören för hjärta och kärlsjukdomar. Denna kvot ska vara så låg som möjligt.

Hur får vi i oss Kolesterol

Eftersom vi producerar mer än 80% av vårt Kolesterol själva spelar vad vi äter ganska liten roll. Man vet också att om kosten är väldigt kolestrolrik tillverkar kroppen mindre och vice verca. Äggula är det som innehåller mest kolestrol. Säger endel om hur viktigt det är eftersom det ska bildas en kyckling där.

Mediciner eller träning, sund kost och tillräcklig sömn

Varannan 30-åring och mellan 90 och 95 procent av alla 60-åriga män och kvinnor har ett totalkolesterolvärde som är högre än 5 mmol/l! Om man nu hamnar i den skaran kan man med rätt kostråd, korrekt träning och självklart adekvat sömn korrigera dessa värden utan mediciner med massor av biverkningar. Dessutom behöver inte ett högre värde än 5,0 vara dåligt heller. Det beror helt på vad den sammantagna bilden visar och därför tar jag ett femtontal prover på mina kunder plus mat och kostlogg under en tid.

Artikel i DN. Högt kolesterol är ofarligt för kvinnor och friska män.

Läkartidningen: ApoLipoproteiner är en bättre riskmarkör än konventionella lipider

Referenser:

Kostdoktorn

Charles Poliquin