Förra veckan var jag på en mycket bra föreläsning om hormonstörande ämnen och hur det framförallt påverkar barn. Sjukt läskigt vad man vet och vad man ännu inte vet men misstänker. Föreläsare i ämnet var ingen mindre än Åke Bergman, professor i miljökemi och Ing-Marie Ohlsson toxikolog vid Kemikalieinspektionen. 

De vanligast förekommande hormonstörande ämnena är Parabener och Bisfenol A. Parabener är en grupp kemikalier som används som konserveringsmedel. De hittas bl.a i kosmetika, skönhetsprodukter, tandkräm, solkräm, rakgel, diskmedel och rengöringsmedel. I mitten av 1990-talet fanns det i Sverige 120 registrerade Parabener hos Kemikalieinspektionen och 2010 fanns det hela 336 stycken.

I vardagsprodukter (2010) var/är alla Parabener godkända och i kosmetika har läkemedelsverket samma regler som de i EU. Det finns ca. 22000 olika kemikalier i kosmetika och 800 utav dessa är hormonstörande var och en för sig. Då har vi inte ens pratat om cocktaileffekten d.v.s när du blandar de olika kemikalierna.

Bisfenol A finns framförallt i plastprodukter. T.ex cd-skivor, kameraskal, olika slags färger, matbehållare, genomskinliga förvaringskärl, hårda sportvattenflaskor m.m. I mars 2011 förbjöds Bisfenol A i nappflaskor i Sverige.

Med hormonstörande menar man att de påverkar vårt östrogen eller androgen i någon riktning. Som jag har skrivit mycket om tidigare så påverkar t.ex förhöjt östrogen våra kroppar utseendemässigt genom anlagd fetma på fram och baksida lår. Ju manligare du är desto mindre fett har du bak på triceps. “Hängbröst” på män eller ännu värre på barn kallas aromatization och innebär att de omvandlar sitt värdefulla testosteron till östrogen.

Barn och foster är allra känsligast för kemikalier och gifter eftersom de i förhållande till sin kropp får i sig så stora mängder. Man skulle ju vilja tro att barnet i magen ligger tryggt och säkert där i sitt fostervatten men de blodprover man tagit från navelsträngen som försörjt barnet med näring i 9 månader visade sig innehållit så mycket som 280 olika kemikalier.. I USA gjorde man tester på navelsträngar och fann flygbränsle i alla testade delstater utom en. Där gjordes aldrig testerna. Samma “fynd” gjordes i flera europeiska länder efteråt.

Samtliga nedan beror på för lite manligt könshormon på pojkar mellan 0-15 veckor till följd av t.ex hormonstörande ämnen.

Ovotestis, äggbildning i manligt kön. (Tryck här för bild om ni är magstarka.)

Testikelcancer, stamceller som väljer fel väg.

Försämrad spermiekvalite’.

Kryptorkism, testiklar som inte vandrar ner. I Sverige är det 4% av alla nyfödda, i Finland 3% och i Danmark 9%!

Bästa tipsen från Åke Bergman och Ing-Marie var att städa ordentligt hemma eftersom kemikalier samlas i dammet. Undvik gamla plastleksaker från tider då inte så strikta regler fanns. Även leksaker köpta i utlandet där reglerna kan vara annorlunda.

Mina tips är, titta igenom din kosmetika och alla dina hudvårdsprodukter noga! Huden är vårt största organ och kan du minska eller eliminera upptaget där kommer du långt.

Tips, gå in på denna länk och slå in de produkter du vill kolla.

Relaterade artiklar:

Varför lagrar vi fett där vi lagrar det? Del 1 östrogen!

Varför lagrar vi fett där vi lagrar det? Del 4 androgena hormoner!