Så har man fått sin läxa lärd en andra gång. Om man lyssnat på Paul Chek och gjort jobbet grundligt för sju år sedan hade man kanske sluppit det nu. Eller, tack vare honom kommer det att bli lättare den här gången : ) Hur som helst har det varit en superintressant helg i mycket givande sällskap. Coacher, naprapater, kiropraktorer och sjukgymnaster från hela Norden kom till Optimal Fysik för att utbilda sig i Dynamisk Neuromuskulär Stabilisering Sport 1. 

DNS bygger på alla de rörelser och reflexer vi motoriskt har nedärvt i CSN (centrala nervsystemet) från födsel. DNS Sport 1. fokuserar på de första grundläggande rörelserna från 0-4,5 månader. Helgen har ägnats åt teori, tester och rörelser för stabilisering i främst sagitalplan (framåt och bakåt) från både supine (ryggliggande) och prone (magliggande och knästående).

För att kunna stabilisera och ha en fungerande feedforward mekanism måste andningsmönstret fungera. (Feedforward kallas den signal som går via nervsystemet för att initiera ett buktryck innan varje rörelse. Ex. 30ms. innan en armrörelse skickas en signal till TA (transversus abdominis, den djupliggande magmuskeln som är delaktig i buktrycket) att koppla på och vid en benrörelse 110ms. innan. Stora rörelser kräver alltså en tidigare signal).

Barn andas naturligt genom att pressa diafragman nedåt och har därmed en fungerande feedforward mekanism. Bukandning är något som vi tyvärr med åren ofta vänjer oss av med av olika anledningar. Det kan bero på att vi inte vill gå med magen putande ut, stress eller att olika strukturers obalans och stelhet hindrar diafragman att arbeta nedåt. När vi andas nedåt mot magen (i motsats till att höja bröstkorgen) pressar diafragman luften nedåt och skapar ett cylinderformat buktryck som i sin tur avlastar framförallt de skadebenägna Lumbalkotorna L4 och L5.

 

Genom korrekt andning och ett därmed ett cylinderformat buktryck kan man räta ut en kraftig lordos (svank) och få ryggfileerna och övriga spänningar att slappna av. Allt för att optimalt avlasta leder och diskar så att de vid belastning kan fungera och prestera som designat i alla rörelseplan.

 

Kraftig lordos i en knäböj (se ovan) innebär att man inte kan skapa ett optimalt bukstöd. Jämför det inre buktrycket med en Coca Colaburk. Det är svårt att pressa ihop en burk som är jämn men en som redan är lite nedtryckt på ena sidan ger vika mycket lättare och dessutom ett ojämnt fördelat tryck inuti när du pressar ihop den.

Här en bålstabilitetsövning med Thermaband.

Här en bålstabilitetsövning med Thermaband.

 

Problem i horisontalplan (rotationsrörelser i kotpelaren/ryggen) kommer att kompenseras genom att tippa överkroppen åt sidan istället för att rotera fullt ut vid t.ex. en golfsving eller ett tennisslag. Här har vi just med hjälp av andning rätat ut min lordos och tränar bålstabilitet dynamiskt i en kontralateral (höger ben och vänster arm) rörelse.

Mera och djupare om DNS för sport längre fram : )