Funktionell träning

Vad är funktionell träning

Funktionell träning är ett ord man knappt vågar använda längre med risk att det ska bli missförstått. På varje gym hänger det folk och dinglar i romerska ringar, de hoppar upp och ner och kör burpees och cirklar med den ena krävande övningen efter den andra i rad, helst med minimal vila. Även om rörelserna är vitt skilda och skiftar mellan muskelgrupper är det oundvikligt att inte jobba med samma energisystem när repsen hela tiden ligger så högt. 

Jag är absolut en förespråkare av att träna upp sin kropp med hjälp utav fria vikter eller egen kroppsvikt framför att sitta i maskiner. MEN, det väldigt många missar som bara imponeras och lockas av de häftiga och roliga övningarna är att de är absolut inte till för alla och framförallt inte hela tiden. Skaderisken är hög eftersom många tyvärr inte tagit reda på om övningen är lämpad just för dom eller att saknar de grundarbetet från basträning. För att träna funktionellt med så liten skaderisk som möjligt måste man först förstå syftet med övningen. Innan vi går vidare vill jag därför klargöra min definition av funktionell träning.

Funktionell träning är en övning eller rörelse som har syftet att stärka den tränande inför sin sport eller utmaningarna i det vardagliga livet. Den klara motsatsen är t.ex maskinträning som inte går att överföra till något funktionellt bl.a eftersom de små stabiliserande musklerna inte behöver jobba. Att träna funktionella rörelser som fortsätter stärka redan starka muskler gör den svaga länken ännu svagare. Alltså förbättrar inte heller denna träning din prestation varken i idrott eller vardagsliv. Det enda som händer i dessa båda fall är att man trycker i mera hästkrafter i motorn utan att förstärka chassit.

En bra screening är svaret och steg ett i alla träningsupplägg. Som enskilt test är en Over head squat (en knäböj med en stång/träpinne över huvudet) en utav de bästa övningarna du kan utföra. Ju närmare perfektion du klarar utföra den ju mindre skaderisk har du från bålen och neråt. Man kan även beroende på utförandet testa vidare och se om det är stelhet, muskelsvaghet eller bara felaktig motorisk inlärning som gör att du inte klarar utföra den perfekt. Härifrån har man ett bättre utgångsläge att välja rätt funktionella övningar än om man bara febrilt kämpar för att få så hög puls som möjligt utan baktanke eller ide om vad man vill uppnå.

Även om ditt mål är att komma i bättre form och en Horse Stands (stå på alla fyra med en träpinne på ryggen och växelvis lyfta diagonalt på ben och arm) inte riktigt tar dig dit så kanske det är just där du befinner dig nu. Självklart är det kul och bra att göra lite roliga och annorlunda övningar periodvis men glöm inte göra grundarbetet. Ta reda på din svaga länk, jobba på den varje vecka och snart är din svaga länk något nytt.

Målet är inget, vägen är allt!