Joakim Dettner utför en rörelsescreening på STAC.

Rörelsescreening på STAC.

Det finns en uppsjö idag av personliga tränare. När jag gick min PT-utbildning för SAFE frågade jag ifall det gick att jobba och livnära sig på detta yrke. Hundratals klientfall och 13 år senare vet jag. Förutom att jag fortfarande brinner för träning och hälsa har min hunger att vidarutbilda mig varit en viktig faktor för min motivation i jobbet. 

Jag behöver lära mig tyngdlyftning från grunden. Tyngdlyftning är en teknikövning som kräver år (10 år enligt experter) av träning för att närma sig en hygglig nivå på utförandet.

Men vem ska man vända sig till? Det finns ju så många duktiga tränare där ute!

Dessa kvaliteter ska min PT erhålla:

  1. Gedigen utbildning, i detta fall inom tyngdlyftning! Vidarutbildning är ett absolut måste för att bli bra. Man kan lära sig mycket av you tube och annan media som är gratis men inte det viktigaste. Det man inte ser när någon utför en rörelse på you tube är vem den är lämpad för. Felsökning, hur man testar fram och tar reda på om det är rörlighet, svaghet, inlärningsfel, stress eller annan orsak till dåligt utförande.

  2. Lång erfarenhet, ju längre ju bättre! Det ger en annan blick för rörelsen i fråga och vad som är viktigt att korrigera, i vilken ordning och varför. Jag föredrar att utbilda mina kunder så de alltid förstår syftet med det vi gör.

  3. Träningsförståelse! Det är viktigt att förstå varför man gör det man gör när man gör det. Genom att gå och lyssna på de bästa föreläsarna i världen, applicera det på sig själv och sina kunder, samarbeta med de bästa på varje fält och ha några tusen klientfall i ryggen lär man sig att förstå vad som fungerar och på vem och när.

  4. “Ta inte kostråd av någon som inte kan ge dem i bar överkropp” som Paul Chek brukar säga. När det gäller träning skulle jag inte fråga killen med smalast ben om hur jag bäst tränar upp bra ben. Detta är högst personligt men eftersom jag till 80% av tiden försöker att leva som jag lär väljer jag en PT som ser ut att göra desamma.

  5. Vara pedagokisk. Att metodiskt kunna vägleda till rätt rörelse är lika viktigt som att kunna förmedla känslan i rörelsen. Varför det är så viktigt med erfarenhet.

  6. Personkemi är viktigt! Om du är seriöst intresserad av att börja träna med PT är det få som inte skulle ge en gratis intervju/konsultation och om de inte gör det så gå någon annanstans.

  7. Fråga din PT under intervjun/konsultationen hur han/hon tänkt hjälpa dig. En PT med 1 eller 3 års erfarenhet kostar dig oftast lika mycket som en med 10 års erfarenhet. När du äntligen bestämt dig och ska spendera några tusen kronor på att få hjälp så se till att du får så mycket PT du kan för pengarna.

  8. Vad kan du kräva av din PT? Mycket, t.ex att ni testar det du vill förbättra. Om du vill minska i fettprocent mäter ni den vid start och en månad senare. Eller om du vill bli starkare i benen så testar ni det. Vissa inkluderar kostråd och vissa inte. Jag anser att kosten är så viktig oavsett mål att den måste vara en hörnsten i alla upplägg, om du som kund vill det.

  9. Bra nätvärk av t.ex naprapat, kinesolog, näringsterapeut, sjukgymnast, massör.

  10. Hjälp din PT och dig själv genom att inse att en förändring inte kommer av sig själv, ens om du går till en PT. Du måste jobba hårt och mycket själv också. Gör dina hemövningar och var en god elev, det gillar vi ; ) Ha delmål men tänk och planera långsiktigt, livslångt..