Åtta år sedan man hängde i det här stora sällskapet.

I det stora sällskapet av Paul Chek 2005 på Eleiko i Hamlstad.

För åtta år sedan sa Paul Chek till mig under en ELEIKO-utbildning att jag var som en katt. Kasta upp den i luften och den landar alltid på benen. Bara för att man ser någorlunda stark ut, klarar att knäböja 160kg ass to the grass och göra alla stående balansövningar på en pilatesboll betyder det inte att man har en fungerande och stark bål.

Vid en närmare kontroll inför klassen visade det sig att min bålstabilitet och styrka var dålig till usel. Som Paul också sa, det håller kanske i både fem och tio år till men ju fler hästkrafter motorn får utan att de svaga länkarna stärks blir det bara än värre när det brister.

Tyvärr är jag inte helt ensam om att inte alltid prioritera rätt. Även elitidrottare världen över i alla sporter dras med återkommande skador. Ibland eller ganska ofta för att deras coacher inte testar fram vad som är den svaga länken i deras rörelsemönster för deras sport. För oss vanliga motionärer är det kanske oftast lättja, bekvämlighet och rutiner som gör att vi inte tar tag i de bitar vi borde. Det är heller inte alltid så lätt att detektera vad som är den svagaste länken, särskilt om hela kedjan är smårostig och behöver smörjas.

Nu är det knappt två månader sedan ryggskottet och jag fick ta hjälp med att få på strumporna. Med exceptionell behandling från Optimal Fysik (Matte och Christer) och en rannsakning av vad som måste göras känner jag mig redan stabilare än före skadan. Jag har jobbat med andnings och buktrycksövningar, diverse stabilitets och rörlighetsträning och klarade ett PB (personbästa) på mitt fjärde frontböjpass för två veckor sedan!

Mitt bästa träningstips, stärk hela din kedja och ha tålamod medan du gör det. Ett fantastiskt redskap för oss tränare att hjälpa våra klienter på vägen till en bättre balanserad och starkare kropp kommer att lanseras på Allt för hälsan om två veckor ; )

To be continued…