Skärmavbild 2013-01-11 kl. 17.19.15
Skärmavbild 2013-01-11 kl. 17.18.31

Jag gjorde ett test för dolda födoämnesallergier i april förra året. Ett sk. IgG blodprov som visar mina typ 3 allergier. Min rekommendation efter detta är att ett bra kostupplägg kräver att man vet vilka födoämnen man är känslig emot. Utan kunskap om det riskerar du att fortsätta stoppa i dig saker din du konstant får reaktioner på. När du väl får ditt prov tillbaka och ser vilka antikroppar som finns i blodet är det så mycket enklare och mera motiverande att undvika det du inte tål. I alla europeiska länder kan man få hjälp med ett IgG prov genom läkarvården, utom i sverige. Därför samarbetar jag med Alchemy Medical som tar mina prover.

Problemet med typ 3 allergier är att de har en fördröjd effekt från några minuter upp till flera dagar. Därför är de svåra att ringa in även om man skriver ner vad man äter och hur man mår efteråt. I motsats till en typ 1 allergi (IgE) som ger sig till känna direkt. Svullna slemhinnor, kliande ögon, hösnuva, eksem och andra reaktioner som uppstår direkt efter kontakt.

Mer eller mindre alla har någon dold typ 3 födoämnesallergi. Typiska kännetecken för detta är t.ex att man drar på sig vätska och kan pendla mycket i vikt, uppsvullen mage med ländryggsproblem som följd, konstant trötthet eller extra trött efter vissa måltider, huvudvärk, migrän, psoriasis, acne, försvagat immunförsvar som resulterar i att du oftare och lättare blir sjuk eller helt enkelt bara aldrig känner dig helt frisk.

Vissa födoämnen har vi lättare att bilda en känslighet emot än andra. Ägg, mjölk, gluten, skaldjur och nötter är några av dessa. Ju oftare och mera regelbundet man äter något desto större risk löper man att skapa en känslighet. Ovannämnda födoämnen bör man absolut undvika att äta dagligen. Undantaget nötter eftersom man kan rotera olika typer av nötter från dag till dag.

Jag är ändå ganska lyckligt lottad och hade utav 270 olika testade födoämnen hade mitt immunsystem bara bildat antikroppar mot ett 15-tal födoämnen. Det är vanligt att vid 270 testade ämnen reagera mot allt från 20 till upp emot 80 olika födoämnen. Ovan kan ni se delar av mitt test. Hönsägg ska undvikas i 12 månader, vaktelägg i 3 månader. Mejeriprodukter ska undvikas i 6 månader och eftersom det är mjölkproteinet jag reagerar på spelar det ingen roll om jag köper laktosfritt eller ej. Gäller även för får, get och hästmjölk. (Om jag nu gillade det..) Även pumpafrön och rödbetor som inte syns här ska undvikas under 3 månader. Efter att ha undvikit de födoämnen jag reagerat på under den rek. tiden återintroduceras jag dom succesivt.

Vem kan ta ett sådant prov? När man är 2 1/2 år fyllda har man utvecklat ett eget immunförsvar och kan faktiskt ta ett födoämnesprov. Dock inte med ett stick i armen utan genom ett i fingret. Med så lite blod äär det bara möjligt att testa upp till 90 födoämnen.

Med det här som grundpelare kan jag göra en bra kostplan!

To be continued…

Referenser:

IMU PRO