Idag testade jag och min kund Martin något bokstavligen coolt, Kryoterapi! Hur känns det att kyla ner sig själv till… minus 130 grader celsius. I tre minuter!! Inte så förbannat kallt som det låter kan jag säga. Isvak för er som testat det upplevde jag mycket kallare.

Iförd endast tjocka sockor upp till knävecken och duntofflor som kliniken tillhandahöll samt kallingar (egna) var det bara att kliva in i kammaren som liknar en dushkabin med höj och sänkbart golv. Vanlig behandlingstid är 2-3 minuter. Jag kunde öppna dörren och kliva ut när jag ville och personal samt andra som skulle ta en behandling stod i närheten så jag var aldrig ensam.

Hur fungerar det?

Vid all form av nedkylning, isbad eller Kryo “lurar” man kroppen att det är en livshotande situation. Stora larmet går och full mobilisering sätts igång. Vatten kyler ner kroppen mycket effektivare än luft varför 5 gradigt vatten känns sjuukt mycket kallare än 5 grader i luften. Luften vi andas består av 78% kväve och 21% syre. I en Kryokammare står man med huvudet ovanför och andas som vanligt medan man har nedkyld kväve under sig. Eftersom man står med huvudet ovanför får man bara behandling från halsen och nedåt. I en annan variant av behandling går man in i ett helt rum där luften kylts ned med kväve och man står helt sonika i rummet i tre minuter. En mera sällsynt version men den ger behandling åt precis hela kroppen. 

Fakta om Kryoterapi

  • Kryoterapi har funnits i Japan sedan 1978 och används framförallt inom cancerforskning. Det är även en av få behandlingsmetoder som lindrar ledgångsreumatism.
  • Ger kroppen signal om en akut livshotande situation och nervsystemet reagerar med full mobilisering. Utsöndringen av hormonet noradrenalin är dubblat efter bara två minuter.
  • C Reaktivt Protein (CRP ) är en markör för inflammation i kroppen. Denna sänks efter en behandling och betydligt efter flera behandlingar.
  • Ökar metabolismen med 500-800kcal per behandling. Framförallt av brunt fett genom att aktivera mitokondrierna i det bruna fettet.
  • Förbättrar hjärtats förmåga att kunna gå ner i puls/slag efter en ansträngning.
  • Påskyndar återhämtningen och minskar träningsvärken genom att minska inflammationen som orsakas av träningen. Vid t.ex styrketräning där nedbrytningen är önskvärd är det bättre att ta sin Kryobehandling före träningen eller vänta minst en timma eftersom man annars avbryter den effekt man vill ha vid muskeluppbyggande träning. Är syftet med träningen annat än att bygga muskler är en Kryobehandling helt i sin ordning att ta direkt efter passet för snabbare och effektivare återhämtning.
  • Ökar din mentala prestationen genom förbättrad fokus och inlärning.
  • Boostar kollagenproduktionen för slätare och följsammare hud.
  • Lymfsystemets uppgift är att forsla bort slaggprodukter (ex. skadade celler, blodkroppar, tumörceller), som dagligen bildas i vår kropp. Detta så att immunförsvaret kan bekämpa infektioner. Vi producerar 2-4 liter lymfvätska per dygn vilket är nästan lika mycket som vi har blod. Vid nedkylning som isbad och Kryoterapi ger vi detta system en V8 med dubbla turbo.

Summa summarum

Alla upplever både kylan och effekten olika. Väldigt många känner av endorfinboosten redan efter en behandling och svävar ut. Bestämmer man sig för att ta några behandlingar är rekommendationen två till tre per vecka under åtminstone en månad. Det är kallt förvänta inget annat men det är inte olidligt kallt. De positiva effekterna är alla gånger värda att huttra för. Jag kan faktiskt inte komma på någonting som på tre minuter gör mera för hälsan. En sak är helt säker. Kallduschen blir aldrig desamma igen.

Länk till mera om Kryoterapi:

Dr Rhonda Patrick blir intervjuad av Joe Rogan om Kryoterapi

Vill du prova?

Revivekliniken, Karlav 69 Stockholm