Kortisol=bukfetma

långvarig stress = kortisol = bukfetma

Stress har blivit den främsta orsaken till övervikt i västvärlden idag enligt Dr. Robert A. Rakowski. En av USA’s mest erkända läkare inom funktionell medicin.  

Vid en livshotande situation utsöndrar vi noradrenalin och adrenalin. Dessa starka hormoner får musklerna att fyllas med blod, pulsen och andningen går upp samt smärtkänsligheten minskar. Så är inte riktigt fallet när vi stressar i en bilkö sena till jobbet eller jagar upp oss över för mycket jobb. Eller om vi har en födoämneskänslighet vi inte vet om eller bryr oss om. Vi denna typ av stress som inte utgör fara för livet utan snarare är sk. långtidsstress utsöndrar vi istället kortisol. Förhöjda nivåer av detta hormon under längre tid är extremt slitsamt och ohälsosamt för kroppen. 

Musklerna är ditt främsta redskap i kampen mot det oönskade fettet och för att hålla sig frisk. Om du vill minska, subcutaneous (underhudsfettet) och det viscerala (inre bukfetman som är mest hälsofarlig) visar varje studie att intervaller är klart överlägset steady state (aerobträning i samma tempo = joggning). Dessutom höjer det inte kortisolet alls lika mycket. Kombinera gärna dina intervaller med viktträning för bästa och snabbaste resultat på viscerala fettet. Du kan även räkna med förbättrade värden på TG (Triglycerider = blodfetter), lever och en ökad insulinkänslighet.

Ni kanske t.o.m känner igen att trots en massa löpning försvinner aldrig riktigt den där sista valken på magen. Trots att resten av kroppen är förhållandevis smal och fettfri. En av orsakerna är att steady state-träning ger en dålig T:K ratio (testosteron till kortisol). Det anabola hormonet T gör bl.a att du håller dig ung, stark och viril medan K sliter på din kropp. Att hålla sina träningspass under timman är ett sätt för att minska risken för en dålig T:K ratio.

Enligt tidigare inlägg om östrogen lagrar kvinnor naturligt mera fett på sina ben. Fett på magen har alltid förknippats med ohälsosamt leverne. Syndrom x som det också kallas hänger främst samman med dåliga kostvanor, för dålig återhämtning/sömn (som i sig är stressande för kroppen) plus stressigt liv i allmänhet. Idag kallar man även syndrome x kallas för ett förstadie till diabetes 2!

Håll dig även borta från sådant som ger dig en konstant förhöjning av kortisolet som t.ex födoämnen du inte tål. (Se inlägg om “Grundpelare i min kostplan” längst ner) Andra vanliga orsaker till konstant förhöjt kortisol kan vara familj, jobb, ekonomi eller överträning.

Regelbunden sömn har visat sig vara en viktigare hälsofaktor än att man sover tillräckligt många timmar. Det är alltså viktigare att lägga sig samt stiga upp vid samma tid än att ha olika tider men sova 8 timmar eller mera per dygn. Om man inte vaknar utvilad 8/10 dagar i veckan bör man se över sitt sömnmönster. Som småbarnsförälder kan jag själv säga att det är långt ifrån lätt att snickra ihop. Man får offra bloggtid för att komma i säng vid 22.30 senast (misslyckades ikväll..).

Även regelbundna kostvanor är väldigt viktigt för optimal hälsa och prestation. Eftersom mat idag inte har det näringsvärdet det en gång haft och oftast är ganska energirik men samtidigt lätt för kroppen att förbränna behöver vi äta mera lean n’ clean.

Så kontentan är att för att få bort både det yttre och inre fettet på magen måste du minska ner på stressen, på ett eller annat sätt!

Genom att mäta underhudsfettet vid naveln med en caliper och jämföra med elva andra mätpunkter i en software kan jag få en bra bild av hur mycket och hur länge personen varit under stress d.v.s haft förhöjt kortisol. Utifrån dessa olika mätvärden plus livstilsmönster, mat och träningsvanor m.m ger jag mina olika hälsoråd.

Vad har du för stressfaktorer i ditt liv? De vanligaste orsakerna är familj, barn, jobb, ekonomi. Se över om det är något du kan förändra för att minska din stress.

  • Intervaller istället för Steady State.

  • Träna med vikter för att öka muskelmassan och grundämnesomsättningen.

  • Regelbunden sömn, helst i ett mörkt och svalt rum.

  • Sikta på flera måltider om dagen och så rena produkter som möjligt.

  • Minska på allt centralstimulerande som t.ex kaffeintaget. Inget kaffe efter kl 16.00 för sömnens skull och låt dig inte luras av energin kaffet ger så du skippar mellanmålen.

  • Om du misstänker att du har en födoämneskänslighet så kolla det med blodprov istället, en gång för alla. Jag tar mina prover via IMU PRO. Se inlägg om “Grundpelaren i min kostplan”

Referenser:

Robert A. Rakowski

Charles Poliquin