Att punktförbränna fett via träning går ju som bekant inte. Det enda man lokalt kan bränna är glykogen (energi i muskeln). Däremot med kunskap om varför vi lagrar fett just där vi lagrar det kan man ändå ta bort det på önskade ställen genom att undvika orsaken till uppkomsten och boosta upp kroppen med rätt näringstillskott. Låt mig förklara lite mera ingående.
För exempel: kvinnor lagrar naturligt mera fett på benen än vad män gör eller åtminstone bör göra. Detta främst p.g.a att de har mera östrogen kontra androgena hormoner än vi män. Om östrogenet är för högt visar det sig framförallt genom alltför mycket fett på baksida och framsida lår.
En av USA’s främsta och mest erkända läkare inom funktionell medicin Dr. Robert A. Rakowski fastslår att de tre främsta orsakerna till övervikt idag är:
1. Stress
2. Kemikalier
3. Undernäring
I västvärlden utsätts vi för omkring 500 olika kemikalier dagligen. Kemikalier som våra kroppar måste försöka göra sig av med. I USA har man i alla stater utom en testat en bit av navelsträngen på nyfödda bebisar och funnit i 100% av fallen spår av flygplansbränsle. Samma ”fynd” upptäcktes i de Europeiska länder som gjorde samma test. Obeskrivligt sorgligt att barn idag föds med mera gifter i sin kropp per kroppsvikt än vad många av oss vuxna har. I det här inlägget ska vi fokusera på främst kemikalier och dess effekt på fetma på benen.
Sjukt intressant!
Det finns ju alternativ till att förvara mat, såsom glas och metall mm, men om man som jag måste ha med matlåda varje dag och värma i mikro, så kan jag inte komma på något alternativ. Har ju hört att plast kan ge ifrån sig fler gifter vid uppvärmning. Har du något smart tips?
Hej Lousie,
ja det är ett dilemma det där. Samma sak på mitt jobb. Jag har fått lösa det genom att köpa mat varje lunch. Grönsallad, avokado, olivolja och t.ex majskycklingklubbor. Mellanmål kan man alltid klara kalla om man bara förbereder. Det mesta handlar om god planering till sist. Ex. på mellis kan vara hemmagjorda biffar inrullade i salladsblad (istället för bröd) med avokado och nötter till. Viken typ av kött som helst som man gillar kallt går ju bra att rulla in i något gott salladsblad. Man får försöka tänka lite utanför boxen och vara påhittig.
Det viktigaste är att försöka variera de saker som man har lättast för att skapa känslighet emot, ägg, skaldjur, nötter, laktos och gluten (gluten, som man egentligen gör bäst i att alltid undvika).
Så vad det gäller din lunch har jag egentligen inga konkreta råd förutom att köra kallt eller köpa dagligen. Sallad som man ändå alltid bör äta är ju kall, fett får du ju från smör, olivolja, nötter och avokado. Kycklingklubbor kan i och för sig jag tycka är gott kallt..
Ja Louise, om du kommer på några heta/kalla recept så tipsa gärna! Hoppas det var till lite hjälp och inspiration.
Mvh Micke
[…] Läs Coach Mikes intressanta inlägg om hur östrogen och kemikalier påverkar vår vikt! […]
Men gud vilken bra och informationsrik blogg!! för en hälsofantast som jag så är den perfekt 🙂
Själv är jag plastfob numera :p matlåda har jag i glasburk (som har en plastlock tyvärr) och vatten har jag numera alltid i glasflaska. Blir himla mycket tyngre i väskan dock :/
Men så finns det vad jag har hört giftfria plastflaskor/vattenflaskor som man kan köpa på nätet..lite dyra är dem men kan nog vara en bra investering 🙂
Hej Rana,
kul att du gillar den. Försöker lappa över glappet mellan träning/hälsa och onödiga läkarbesök genom att helt enkelt bara försöka leva lite sundare. Tips ang. bra flaskor så finns det ju i friluftsbutikerna, t.ex Naturkompaniet och Addnature. Min sambo Mitte (Beauty Comes Clean) har kört glasförvaring sedan barnsben så hon lärde mig en hel del där.
Lycka till!
Mvh Micke