Att räkna kalorier in och ut eller att en kalori är desamma som en annan borde vara uråldrigt och förlegat. Trots det hör man i lunchkön, i mataffären och på gymet att “det räcker med att få i sig färre kalorier än vad man förbrukar för att gå ner i vikt”. Så enkelt är det inte men det finns flera företag som gärna vill att vi ska fortsätta tro det. Går man på dieter som bygger på kaloriräkning måste man först och främst ta hänsyn till vilken källa de kommer ifrån. Du kan t ex inte bygga muskler om inte minst 30% av kalorierna kommer ifrån fett!

Här tar jag upp några anledningar till varför det inte är så enkelt:

1. Din basalmetabolism (grundomsättning) bestäms av bl.a hur mycket muskler jämfört med fett du har, hur mycket du stressar, hur mycket eller lite du sover, din kost, din träning o.s.v. Därmed varierar den från dag till dag och en klocka eller en maskin kan absolut inte räkna ut vad du förbränt under ett pass.

2. Kalorier påverkar kroppen helt olika beroende på vart de kommer ifrån. Annars skulle det inte spela någon roll vad man åt så länge kaloriantalet hamnar under dagens grundomsättning. En kalori från en Jordgubb en Kanelbulle eller en bit Oxfile kräver olika mycket energi för kroppen att ta hand om. Näringsinnehåll, fibermängd, proteinkvalite, fettkälla, k-h med högt eller lågt GI, alla påverkar de kroppen på olika sätt. Därför kan man INTE jämföra en kalori med en annan!

3. Vikten säger absolut ingenting om hur mycket du tappat i fett. Under många dieter är risken t.o.m överhängande att det är större delen muskler du tappat i din viktnedgång. Dieter som går ut på att: räkna kalorier utan att ta hänsyn till vart dom kommer från. Inte är noga med Smart Fats (fett från t ex fisk, olivolja, avokado, nötter, smör). Rekommenderar steady state träning (löpning med samma puls). Sådana dieter är viktnedgångsdieter men INTE fettnedgångsdieter.

Om du är väldigt överviktig och börjar dosera högt på Omega 3 är det t.o.m vanligt att man går upp i vikt men ner i fettprocent under de första åtta veckorna. P.g.a att den förhöjda insulinkänsligheten får k-h att välja muskelcellen istället för fettcellen. Muskler väger mera än fett.

4. Det fina är att med rätt kosthåll och korrekta träningsråd kan du tappa mera fett än i ovanstående exempel och lägga på dig muskler samtidigt, på betydligt kortare tid!

5. Spegel och kläder säger mera än din vikt. Vågen är ditt allra sämsta och trubbigaste mätredskap. Försök alltid mäta din fettprocent före och efter t ex en diet för att veta!

Bra mätmetoder är:

Calipermätning om den som mäter dig är van och duktig. Viktigt att det är samma person som mäter. Se min bild under BioSignature.

Bod Pod som finns bl.a på Pauluns Näringscenter i Sthlm.

DEXA SCAN är den mest exakta mätningen som går att utföra. Finns bl.a på Ekolsund HeartCenter på Riddargatan i Sthlm.

Dåliga mätmetoder är:

Omron och alla typer av elektriska vågar man håller i som sänder en svag strömsignal genom kroppens olika delar för att sedan räkna ut vad som är fett, muskler, ben etc. Felkällan hos dessa apparater är mätmetoden i sig som påverkas i allra högsta grad av hur mycket vatten du druckit. Väl påfyllda vattendepåer ger ett bättre resultat med lägre fettprocent än om du t ex tränat innan och har svettats ut mycket vatten. Jag har mätt kunder som minskat sin fettprocent med flera procent efter bara en liter vatten.

 

Jag rekommenderar starkt träningslegenden Charles Poliquins videoinlägg om kalorier. Dessa 10 minuter kan spara dig massor av pengar och år av slöseri på något som inte fungerar.