“If you live within a few principles 80% of the time, then your genetic weaknesses don’t get to show their ugly head”

/ Paul Chek

Alla har vi olika grundförutsättningar. Forskning idag visar tydligt och klart att hur vi lever spelar större roll för vår hälsa än vårt genetiska arv. Vilket är en fantastiskt glad nyhet! Vi kan alltså i högsta grad påverka vår hälsa genom hur vi lever. Genom att följa några enkla individuella råd 80% av tiden kan vi till stor del kompensera för våra svagheter.

För sju år sedan gick jag min första kurs för Eleiko med Paul Chek som föreläsare (se bild). Det blev min vändpunkt när det gäller hur jag ser på hälsa då och idag. Alla på kursen åt jordnötsmör på glutenfria knäckebröd till mellis och åt kött till frukost, alltså riktiga stekar. En helt sjuk värld som jag inte förstod något av. Idag äter jag visserligen inte jordnötsmör till mellis men väl viltfärs till frukost, undviker mejeriprodukter och försöker rotera mat som är allergen.

Mina kunder får alltid en 80/20 regel att följa. Till en början kan det t ex vara att lägga till en proteinkälla och ta bort en k-h källa vid varje måltid samt dricka 30ml x kroppsvikt vatten per dag, 80% av tiden. En vecka senare kan det vara att bara dricka kaffe fram till kl 16.00 och undvika alla söta drycker inkl juice, 80% av tiden. Eller att gå från två träningar och en joggingrunda i veckan till tre träningar och en intervallöpning i veckan. 20% av tiden är det okej att släppa lite på principerna. Med 80/20 regeln har du alltid utrymmet att unna dig din favoritmat eller ta en extra vilodag med ett gott samvete, bara inte hela tiden.

Referenser:

Paul Chek