En kost låg på k-h MÅSTE vara hög på fett för att kroppen ska fungera. Fett är nödvändigt för cellmembranen, neurotransmittorerna, tillväxten och inte minst hjärnan som består av 60% fett! Ration mellan Omega 6 och Omega 3 ska optimalt vara 1:1. Kosten i västvärlden idag ger en ratio på 30:1 och bröstmjölk har nått en ratio på 45:1. Av olika anledningar har under de senaste 75 åren vårt intag av Omega 3 minskat med 80%.

Animaliskt fett

Även det mättade fettet som fått oförtjänt dåligt rykte är nödvändigt. Det viktigaste med animaliskt fett är att det är ekologiskt och allra helst vilt. Djur och människor lagrar gifter i fettet eftersom det gör minst skada på kroppen där. (Därför bör detoxkurer vara korta och intensiva). Ju sämre mat kossan fått ju mindre näring får du i dig, och desto mera gifter. Är det dessutom utländskt kött kan reglerna för t ex antibiotika vara annorlunda. Eftersom gifter lagras i fettet får du i dig en fin koncentrerad dos om det inte är ekologiskt. Vilt eller gräsuppfödda djurs kött innehåller 3-5 gånger mera CLA-fett än de djur som blivit uppfödda på sädesslagen. CLA förbättrar inte bara immunförsvaret utan hjälper även till att styra Cortisolet och lagrandet av det Viscerala fettet i våra kroppar (det fett som man har i magen, inte utanpå).

Fiskolja

Alla vet säkert att fiskolja är bra men inte hur bra. Varje cell i kroppen har en D-vitamin receptor, en sköldkörtelreceptor och en.. Omega 3 receptor! Enligt Natural Medicines breda databas för sjukdomar kan Omega 3 förbättra i stort sett alla sjukdomar man känner till idag! Men även alla friska kan bli mycket friskare med tillräcklig dos fiskolja.

Insulinkänsligheten ökar markant och även antalet receptorer = k-h väljer muskelcellen istället för fettcellen när insulinsystemet fungerar som det ska. Vilket innebär för kraftigt överviktiga att de alltid under de första åtta veckorna går upp i vikt p.g.a att de ökar i muskelmassa. Lyckohormonet Seretonin utsöndras och minskar depression, ångest, oro och panik attack. Omega 3 är även inflammationshämmande och därmed förbättrar det inte bara dina leder utan även dina blodkärl.

Hur mycket fiskolja?

Du bör ta minst 1,5 x din fettprocent. Jag startar mina kunder på mellan 15-30 gram per dag under en till tre månader. En matsked på morgon och en på kvällen. Var noga med att det är kvalitetsolja! Om du tar blodförtunnade medicin bör du rådfråga din läkare först.

Läs mera om Omega 3 under Läsvärda artiklar.

 

Referenser:

Smart Fats, Dr. Michael Schmidt, Frog, Ltd., 1997.

Paul Chek, Holistic Lifestyle Coach