Strong Man Training

Strong Man Training

Crossfit är en snabbt växande sport och älskad av både de tävlande såväl som vanliga hobbytränare. Strongman däremot har inte slagit igenom lika hårt i Sverige än men är på en klar uppgång. Denna sport används ännu så länge mest av atleter. Alla sporter kan tillämpa Strongmanträning i syftet att bli starkare och explosivare.

För en vanlig motionär som jag är det extra viktigt med sådan här träning. Ingen blir yngre och ingen kan undkomma tidens tand på kroppen. Antalet Typ 2 fibrer minskar drastiskt med åren. Vilket gör att all träning som återger dig dina viktiga explosiva fibrer är bra. Se relaterade artiklar.

Det finns många stora skillnader på Crossfit och Strongman. Förutom övningarna är det vilket energisystem man väljer att jobba med som är den största skillnaden. På Strongman använder man primärt Phosphagensystemet (ATP-PC). Ett set här är oftast mellan 30-60 sekunder och arbets/viloration är längre än på Crossfit vilket såklart ska göra att man orkar lyfta tyngre. Sedan kan man förstås modifiera den parametern så att den passar den sport man energimässigt vill imitera. Även rörelsemönstret är viktigt att efterlikna så mycket som möjligt för att på bästa resultat även om det är energísystemet du primärt vill jobba med. Dock bara periodvis för att inte öka skaderisken.

Energisystemen

Det anaeroba och aeroba energisystemet med dess energikällor

Bilden ovan illustrerar tydligt hur länge de olika energisystemen förser oss med energi under olika intensiteter. Som ni ser avtar det Phosphagenasystemet abrupt vid 30 sekunder medan det Glycolytiska håller i sig fram till det att det Aeroba systemet tar över runt 2 minuter.

Medan Crossfit med sitt upplägg framförallt höjer GH (Growth Hormone) får man förhöjt Testosteron av Strongmanträning. Med tanke på allt som sänker våra Testonivåer (sömnbrist, mobil i framfickan, kemikalier, stress) skulle vi alla behöva en boost av detta uppbyggande hormon, man som kvinna!

Lämpliga redskap för dom som inte vill få ett 100kg stenklot på foten när dom tränar är: Slädar, “prawlers”, snakeropes, kedjor, skivstänger, traktordäck, släggor, kettlebells m.m. Som jag nämnt i ett tidigare inlägg siktar vi på att inom kort dra igång RIKTIG utomhusträning där ett av passen kommer att bli.. Strongman! Se artikel här.

Relaterade artiklar: 

Varför förtvinar våra muskler med åren?

Hög skaderisk på nya trenden!

Referenser:

Tudor Bompa

Charles Poliquin