20120521-210406.jpg

Meningarna är många och delade kring kaffe, här är några:

  • En studie på 67.000 kvinnor visade att de som drack fyra koppar eller mera löpte 25% mindre risk att drabbas av östrogenframkallade cancerformer som tex cancer i äggstockarna. Detta antagligen pga den höga halten av antioxidanter.

  • En tex espresso enkel eller dubbel är väldigt låg på koffein. Varför, pga att vattnet skjuts genom den malda bönan så fort att koffeinet inte hinner tas upp.

  • Hur gör jag starkt kaffe? Använd en perkulator och häll i kallt vatten. Använder du rentav isvatten så det tar riktigt lång tid för vattnet att värmas upp somnar du antagligen tidigast en vecka senare.

  • Kaffe före träning ökar din vakenhet och effektiviserar din fettförbränning. Bla eftersom det höjer cortisolet, vilket därmed gör det dåligt efter träningen eller på kvällen. För då vill du vill varva ner systemet. 

  • Desto längre bryggkaffet fått stå på eftervärme ju mera garvsyra har hunnit bildas vilket irriterar tarmslemhinnan.

  • Kaffebönan är väldigt besprutade och bör absolut köpas ekologisk.

  • Nästan alla kända bieffekter på kaffebönan kommer ifrån gifterna från besprutningen.


Referenser:

Liu, S., Chen, C., et al. Caffeine Enhances Osteoclast Differentiation from Bone Marrow Hematopoietic Cells and Reduces Bone Mineral Density in Growing Rats. Journal of Orthopedic Research. 2011. 29(6), 954-960.
Cheng, B., Liu, X., et al. Coffee Components Inhibit Amyloid Formation of Human Islet Amyloid Polypeptide in Vitro: Possible Link between Coffee Consumption and Diabetes Mellitus. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2011. 59, 13147-13155.
Je, R., Hankinson, S., et al. A Prospective Cohort Study of Coffee Consumption and Risk of Endometrial Cancer over a 26-Year Follow-Up. Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention. 2011. 20, 2487-2495.