Jag är nog inte helt ensam om att ha unnat mig några veckors ledighet från träningen. Tre veckor helt off närmare bestämt och med en ordentlig förkylning i mellandagarna till råga på det. Fredagspasset förra veckan var ett riktigt wake up call. Kanske lika bra. Nu är det bara framåt som gäller!

Här kommer lite goda råd för hur du får en bra start på vårsäsongen!

1. FEGA INTE. Sätt upp ett mätbart motiverande mål på en förutbestämd tid. Om det är att klara en intervall på en viss tid, eller att du ska hinna med ett pass mera i veckan än tidigare, eller minska i fettprocent, eller förbättra din kost så skriv ner ditt mål tydligt och klart. Gärna i mobiltelefonen så du kan titta på det varje dag och realisera det.

2. Ett test är inget test. Mät eller testa hur du ligger till så du kan göra minst en koll utmed vägen. Handlar det om kost så är att föra kostdagbok ett bra tips. Det räcker med några veckor för att du ska få en bättre inblick i hur det går och vilka förändringar du klarar att göra.

3. Delmål är viktiga för att veta hur bra det går och att du nå ditt mål i tid. T.o.m små veckomål är bra för att hålla sig på banan!

4. Jag har funnit att det är bättre och lättare att börja med ett högförbränningsprogram vid nystart. Ett träningsprogram som har högre reps och mindre vila. En teori som även backas upp av träningslegenden Charles Poliquin.

5. Ställ inte så höga krav på din prestation i början. Låt dom gradvis öka och låt januari vara din startsträcka. 1a februari ska farten vara uppe!

6. Rutiner och framförhållning är kanske det viktigaste för att klara nya utmaningar. Planera för att du ska få till det där extra passet i veckan eller lägg dig lite tidigare så du orkar mera eller förbered mat så du aldrig behöver missa ett mellanmål. OBS. kaffe är INGET mellanmål.

7. Lär dig av dina misstag. Har du inte nått dina mål eller kanske inte ens försökt tidigare, varför?

8. Realisera dina mål genom att vara transparent med dem. Tala om för din familj och dina vänner! Det blir mycket verkligare och du kanske rentav får draghjälp från oväntat håll.

9. Belöna dig själv vid varje delmål och sätt en riktigt stor och betydelsefull belöning för dig själv på mållinjen.

10. Alla är vi rädda för att misslyckas. Men den som inte försöker är den som alltid misslyckas.

 

God Speed!!