Redan på 90-talet rekommenderades Formel 1 förare att undvika gluten. Varför? För att om du är glutenkänslig försämrar det reaktionstiden. P.g.a det bildar ett plack på hjärnan (avlagring likt det man får på tänderna) som får hjärnan att åldras i förtid. Av samma anledning är gluten associerat med sjukdomar såsom, Autism, Alzheimers, minnesförlust etc. 

Utöver att din hjärna riskerar att åldras i förtid kommer din mage att ha en ständig inflammation med dåligt näringsupptag och försämrad hälsa som följd. Ännu en anledning att undvika Gluten är det nästan alltid höga GI-värdet som ger snabb blodsockerstigning och därmed försämrar det din insulinkänslighet som i sin tur ökar din fettinlagring.

Glutenkänslighet är vanligast förekommande bland ljushyade.

Hur vet jag om jag är glutenkänslig eller inte?

1. Undvik Gluten helt i 3-4 veckor och se hur du mår. De flesta som är känsliga mår bättre efter bara några dagar. De är piggare, får minskat sockersug och väldigt vanligt är även en tydlig minskning i kroppsfett.

2. Gör ett typ 3 födoämnesintoleranstest (IgG) och få veta allt du är känslig emot. IMU PRO är ett av de mest ansedda och bästa testerna i Europa.

Som vanligt, ju mera du äter av samma sak ju större är risken att du har eller skapar en födoämnesintolerans. Läs mera under Platt mage och stark bål!

Videoklipp: Ask Charles Poliquin about Gluten!