En av de vanligaste orsakerna till ett dåligt näringsupptag är otillräcklig magsyra. Om du inte har ett bra näringsupptag eller rentav ett dåligt sådant eldar du mycket för kråkorna med all bra nyttig mat du stoppar i dig. Framförallt blir viktiga mineralerna som Zink och Magnesium svårare att ta upp. Det finns massor av saker som klart försämrar matsmältningen där stress återigen toppar listan.
Vi har idag 2013 i västvärlden ca. 100 gånger högre stressfaktor än våra förfädrar. Det är inte bara stressen vi uppfattar som är farlig utan även den dolda. Den ständiga tillgängligheten via email, mobil och sms märker vi kanske av men strålningen från all elektronik, luftburna kemikalier och besprutning av mat gör att binjurarna får jobba övertid. M.a.o en massa saker vi inte tänker på som bara finns där och höjer vår stress. (Man vet idag att en av de främsta anledningarna till Autism hos barn är strålningen från wifinätet i hemmet. Denna konstanta strålning skapar stress hos mamman som i sin tur påverkar barnet i magen). P.g.a stress producerar vi för lite magsyra och bryter därmed inte ner maten tillräckligt med dåligt näringsupptag som följd. Även födoämneskänslighet skapar samma problem. Läs mera om det här! Och här!
Enkelt HCL test (magsyratest)
Du tar en tablett av HCL mitt i varje måltid när du äter kött, fisk eller fågel. Om du känner en lätt brännande känsla i magen ca. 10 minuter efter du tagit tabletten är du en av väldigt få som har tillräcklig magsyra. Känner du inte något alls ökar du med en tablett per måltid upp till åtta stycken per måltid. Vid denna dosering stoppar man och går över till att använda en starkare version där två per måltid räcker. När den brännande känslan infinner sig (kan ta veckor till år) doserar man ner. Jag har själv legat på maxdos i 1.1/2 år nu.
Har du IBS eller magsår kontakta en nutrionist för vidare rådgivning först. Känner du inte till någon bra nutrionist så emaila mig så vidarbefodrar jag dig till en.
Tips på saker att tänka på för en bättre matsmältning:
Spä inte ut magsyran med vatten. Drick ditt vatten 30 minuter före eller efter maten.
Tugga maten noggrannt! Matsmältningsenzymerna i munnen gör en stor del av jobbet.
Sitt ner i lugn och ro och stressa INTE när du äter.
Ta dina HCL tabletter mitt i måltiden när du äter protein.
Referenser:
Paul Chek
Charles Poliquin
Hej hörde att du kan ornda med dvitamin-prov. Jag undrar om man gör det hos dig då eller på sjukhus? Och vad kostar det?
Hej Kim,
ja det stämmer. Om du bor i Sthlm. går du bara till Quality Care på Riddarg. och ber om att få ta BioSignature men bara D3. Tror provet i sig kostar ca. 300kr. och sköterska ca. 250kr. De flesta proverna är ganska biliga annars, runt 25-50kr. men just D3 är lite dyrare. Du ringer förstås och bokar tid först. Det tar sin tid att komma upp i bra nivåer sen så snåla inte på doseringarna.
Lycka till!
Hej,
var får jag tag i bra saltsyratabletter?
Några märken som är bättre än andra?
Kliniken som Du nämnde ovan, finns det någon liknande i Skåne?
Jag gick sist tíll min vårdcentral och gjorde bl a ett d-vitamintest,
det mätte något i stil med 25-OH D vitamin/kalciferol och jag låg under 50, trots att jag tar d-vitamin i droppar, är ute i solen varje dag och äter mycket fisk och ägg.
Det, plus diffusa magproblem, gör att jag är övertygad om att jag dras med nedsatt näringsupptag i tarmen.
Gjort gastroskopi rörande celiaki, likaså lämnat otaliga blodprov. Ehuru har inget av proven kunnat visa på glutenintolerans, dock överkänslighet för laktos.
Däremot visade det sig att jag har kronisk gastrit vilket bland annat manifesterar sig i nedsatt saltsyraproduktion, så ett tillskott hade kanske hjälpt mig…
Vad jag inte förstår är varför vissa individer drabbas av saltsyrabrist i mage och tarm medans andra har överskott och ordentliga refluxer av saltsyra i mage och hals…
Intressant blogg Du driver!
Gott Nytt År!
//Björn
Hej Björn,
och gott nytt år på dig med! Tack för att du finner min blogg intressant. Du skriver inte hur mycket D-vitamin du tar per dag och hur länge du tagit det. Upptaget beror på en mängd olika faktorer, bl.a din magnesium och zinkstatus. 50 är väldigt lågt så du gör helt rätt i att försöka få upp den siffran, rejält. Det står heller inget om ditt ursprung/etnicitet då hudfärg spelar roll för hur länge du behöver vistas i solen för att få effekt.
Vad det beträffar saltsyran i magen så påverkas den väldigt mycket utav stress. Refluxproblem kan också bero på för lite saltsyra. Jag köper mina ifrån Poliquin men det borde finnas i t.ex en välsorterad hälsokostbutik. Ett tips är att aldrig dricka vatten till maten och därmed spä ut saltsyran. Tugga minst 20 ggr. för att låta enzymerna i munnen gör sitt jobb först.
I övrigt skulle jag rekommendera dig att ta kontakt med en man vars namn jag nu inte kommer på.. Låt mig ta reda på det. Han är expert på mage och tarm. Återkommer med hans uppgifter.
Hoppas det var lite svar.
Med vänlig hälsning, Micke