Sömn är helt klart underskattat. Av egen erfarenhet kan jag säga att det var mina power naps som gjorde att jag kunde klara träna riktigt hårt en till två och ibland tre gånger om dagen under vissa perioder. Idag, nybliven tvåbarnspappa och en helt annan livssituation är 4-5 bra pass i veckan mer än jag kan hoppas på.

En av världens mest framgångsrika tränare Charles Poliquin tog stolthet i att jobba 20 timmar om dygnet och sova i fyra under flera år. Idag när han får frågan om det är något han skulle gjort annorlunda med den kunskap han har nu är svaret, sovit mera.

Varför är då sömnen så viktig?

Det är få saker vi dör av om vi inte får. Två av dom är vatten och sömn. Under natten reparerar vi oss, kroppens hormoner produceras och hjärnan bearbetar dagens alla intryck och placerar dom i långtidsminnet. The Circadian Rhythm (se tidigare inlägg) är i princip kroppens inre klocka. Cortisolet (kroppens stresshormon) som gör att vi vaknar på morgon bör vara som högst på förmiddagen för att sedan dala och vara som lägst på kvällen. Om man t ex tränar på kvällen (stressar kroppen = cortisolutsöndring) blir det svårare att varva ner. Jag kan av 20 års egen erfarenhet säga att trots träning kl 17.30-19.00 hade jag inga problem att somna ändå. Detta berodde främst på att jag var utmattad inte att kroppens hormonsystem fungerade optimalt. Räddaren i detta fall varv mina dagliga power naps på 20-30 minuter.

Dålig sömn är även kopplat till:

  • Övervikt. Studier har visat att 58% av barnen som hade oregelbunden sömn var överviktiga och 92% av de barn som sov minst i studien var överviktiga.

  • Ökad inflammation i kroppen.

  • Minskad T-utsöndring (Testosteron), DHEA (Dehydroepiandrosterone vars främsta funktion är mellansteg i den metaboliska biosyntesen för androgen och östrogen) och GH (Growth Hormone).

  • Ökad Cortisol och Insulinutsöndring.

  • Ökad risk för bröstcancer.

 

Referenser:

Paul Chek

Charles Poliquin

Science Daily

Wikipedia