Känner du dig trött, får svullen mage efter viss mat, ofta diarre eller hård i magen, pendlande vikt, ledvärk eller får inga resultat på träningen trots att du sköter din kost? Orsakerna kan vara många men en av de vanligaste är födoämneskänslighet. Långvarig födoämneskänslighet irriterar tarmslemhinna med inflammtion som följd.

Enligt hälsogurun och bålexperten Paul Chek kan detta även leda till ländryggsproblem eftersom man inte kan aktivera bukstödet ordentligt med en inflammation i magen. Du kan gå på aldrig så många corepass och träna magen varje dag men ändå inte få till en platt mage och funktionell bål om tarmarna inte mår bra. Ett fungerande bra bukstöd börjar alltid med en hälsosam fungerande mage/tarm. De mest omskrivna allergena bovarna är gluten och laktos. Men det finns flera.

De vanligaste allergena födoämnen är:

  • Mjölkprodukter (inkl laktosfria)

  • Vete

  • Nötter

  • Ägg

  • Soja

  • Fisk

  • Skaldjur

För att undvika att bilda en känslighet eller rentav en intolerans mot dessa produkter är knepet att rotera dom 2-3 gånger per vecka. Misstänker man en känslighet mot ett eller födoämnen kan man via ett blodprov (IMU PRO) se om det finns antikroppar och på så sätt veta om man har en känslighet eller inte. Beroende på hur känslig man är mot ett födoämne tar man sedan en total paus ifrån detta i allt från 2 -12 månader för att sedan långsamt återintroducera. Man kan även testa att ta bort det misstänkta födoämnet helt under 3-4 veckor och se hur man mår. Att ständigt ha en inflammation i magen skapar en stress. Och som med all stress höjs cortisolet och därmed fettinlagringen. Ironiskt nog i synnerhet på magen.

 

Referenser:

Paul Chek, Holistic Life Style Coach- Eat move and be healthy

IMU PRO