Cortisol

Långsiktig stress = kortisol = syndrom x, diabetes 2, hjärta kärlproblem, alzheimers.

Dr. Robert A. Rakowski klinisk chef på The Natural Medicine Center i Houston Texas har länge sagt att de tre främsta orsakerna till övervikt i tur och ordning är:

 1. Stress

 2. Gifter/kemikalier

 3. Undernäring

WHO (World Health Organisation) säger att 1/4 del av alla världens sjukdomar kan relateras till förgiftning. Kronisk förgiftning som enligt The Journal Clinical Chemistry innefattar allergi, utmattning/extrem trötthet, sömnproblem, huvudvärk, förvirring, minnesproblem, ångest och magproblem.

Man säger även att mellan 50-70% av all depression är stressrelaterad. Läkarna har börjat att se sambanden som patienterna redan visste. Att den som tänker positivt och stressar mindre har betydligt större chans att återhämta sig från en sjukdom samt leva ett friskare och längre liv.

Stress är hur vi upplever det. En situation som av somliga skulle uppfattas som en mindre bagatell kan skapa stor stress hos någon annan. En fotbollsmatch mellan AIK och Djurgården skulle få mångas Adrenalin (stresshormon) att skjuta i taket medan jag skulle somna. Däremot när leksakerna ligger spridda i hemmet, barnen skriker och man har missat sitt mellanmål och gud förbjude även sitt träningspass kan jag hamna någonstans mellan en kamp och flyktreaktion och lätt uppgivenhet.

Hjärnans fight or flight respons.

Hjärnans fight or flight respons.

I den del av hjärnan som kallas Amygdala avgör vi om det ska ska upplevas som stress eller inte. en sk. kamp eller flyktreaktion. När vi stressar sänker och försämrar vi funktionen av bl.a levern, njurarna och hjärnan. Levern som är kroppens största körtel och näst största organ (efter huden) har som en av sina uppgifter att bryta ner gifter. Njurarnas huvudfunktion är att med sina närmare 1 miljon Nefron (rengöringsfilter) filtrera bort alla gifter.

Kamp eller flyktreaktion betyder precis det. Antingen stannar vi och slåss eller flyr vi. På grottmänniskans tid handlade det om att döda den sabeltandade tigern eller fly och klara sig, alt. bli uppäten. I vilket fall blev stressen inte långvarig. Bra boktips om stress är Why Zebras don’t get ulcers av Robert M. Sapolsky.

Idag ser det lite annorlunda ut och det finns mindre akuta livshotande situationer men desto flera långtidsstressande. På grottmänniskans tid handlade faran om överlevnad och starkast klarade sig längst. Idag har pengar och tagit över den rollen och det betyder mycket jobb samtidigt som vi ska hålla ihop familjen, vara bra föräldrar och hinna med oss själva.

Ovanpå det har vi idag den stress som gifter och kemikalier skapar i vår kropp. Elektrisk förorening, mobiltelefon, wifi i hemmet, ständigt ljus som gör att vi kan vara vara vakna längre vilket i sin tur stör Melatoninkurvan (vårt sömnhormon).

Försämrad sömn eller sömnproblem ger på sikt en obalans i Kortisolet som skall vara högst på fm. då vi ska vara pigga och lägst på kvällen då Melatoninet ska vara som högst. Det är även under natten som vår kropp återuppbygger sig själv (anabolt stadie) framförallt hormonellt och neurologiskt.

Kortisol är ett katabolt (nedbrytanade) hormon medan dess nemesis Testosteron är anabolt (uppbyggande). Genom att träna steady state (konditionsträning med samma puls, ex. joggning) höjer vi Cortisolet mycket mera än vid.ex sprintträning som med rätt intervaller istället kan höja Testosteronet.

Mina 10  bästa tips för mindre stress är:

 • Drick mycket vatten. 0,033l x kroppsvikt + extra vid träning. Konstant vätskebrist är konstant stress för kroppen.

 • Stress p.g.a av relationsproblem eller ekonomi är ibland de vanligaste och av kroppen högst rankade stressorsakerna. Underskatta inte problem hemma eller oro över ekonomin.

 • Undvik stimulanter såsom kaffe och alkohol om du har svårt att somna, alternativt sover dåligt och vaknar ofta under natten.

 • Lägg dig i tid! Det är inte för att vi jobbar så hårt som vi är utslitna utan snarare att för att vi inte återhämtar oss tillräckligt. Sträva efter att somna runt kl. 22.00-22.30 och vakna av dig själv minst 3 gånger på en vecka och känna dig utvilad 5 dagar utav 7.

 • Även om det kräver lite omändring och kanske en investering av en mörkläggningsgardin så är det värt det. Du måste sova i ett helt mörkt och gärna svalt rum! Bara ljuset från en lysdiod i tv’n stör din mealtoninkurva.

 • Tänk över hur du tänker och vad du väljer att stressa upp dig över. Är det livshotande eller inte.

 • Är du lättstressad så planera dina dagar med god marginal och förbered dig mentalt på hur du ska agera i en stressande situation.

 • Ta magnesiumtillskott innan läggdags.

 • Stäng av alla wifi i sovrummet. Sätt mobilen på flightmode och lägg den en bit från sängen eftersom batteriet avger strålning som garanterat stör din sömn.

 • Det är aldrig för sent att ändra en dålig vana! Vetenskapen idag är alltmer överrens om att våra gener står för 10% av vår hälsa och vår livsstil för resterande 90% : )

Relaterade artiklar:

Näringstips 3: Gör allt för att sänka Kortisolet efter träning!

Träna efter din Circadian rythm!

Träningstips 13: Sikta på att träna under en timma!

Kortisol (“dödshormonet”) så bryter det ner huden!

Referenser:

Dr. Robert A. Rakowski

Dr. Hans Selye