Flexibilitetsträning

En av de saker som påverkas märkbart av ålder är flexibilitet. Enligt Dr. Robert A. Rakowski beror det bl.a mycket på de kemikalier vi utsätts för dagligen. Är det något jag personligen ångrar är det att jag inte tränat flexibilitet tillräckligt. Men det är aldrig för sent : )

Vilka metoder finns det och vilken är bäst?

Proproceptiv Muskulär Fascillitering (P.N.F). Du går ut i muskelns ytterläge, stannar där i 6-8 sekunder sedan pressar du emot i 6-8 sekunder, slappnar av och tar ut ett nytt ytterläge. Repetera 6-10 gånger innan du byter sida på kroppen. Repetera båda sidorna 4-5 gånger. Kan utföras ouppvärmd men kräver då mera försiktighet och känsla.

Ballistisk streching är att utföra en rörelse i full hastighet. T.ex, en tennisspelare som slår i luften och banar in serven, en kampsportare som sparkar i luften i full hastighet eller bara stå med raka ben och med en gungande rörelse försöka nå tårna med händerna. Denna typ av stretching görs bäst uppvärmd.

Dynamisk stretching är när du  stretchar under rörelsen. T.ex vanlig gång och dra upp knäet mot bröstet vid varje steg för att strecha sätet eller dra hälen mot rumpan vid varje steg för att strecha framsida lår.

Statisk stretching är precis som det låter. Du tar ut ett ytterläge för muskeln och stannar där i 30-45 sekunder innan du byer sida på kroppen. Repetera 4-5 gånger. Denna form av stretching har längst s.k krypningseffekt.