Jag ser varje dag på gymmet hur samma personer står på samma trappmaskin, cykel eller löpband och harvar samma tempo, dag in och månad ut, år efter år. Det tar kroppen så lite som 2 veckor att börja anpassa sig till träningen. Efter det minskar framstegen betydligt och en ökning med 1-2% i styrka per vecka blir omöjlig att uppnå. 

Det är bl.a på grund av sitt varierade upplägg (varje dag) som CrossFit är så effektivt jämfört med andra klasser som byter upplägg några gånger per säsong.

Mina tips till en effektivare träning:

Våga byta träningsupplägg. Förläng eller förkorta din löprunda, kör samma runda men med intervaller. Ändra motstånd på trappmaskinen eller cykeln. Styrketränar du har du förutom övningsbyte och motståndsförändring både tempo, repetitioner, set och vilotid att manipulera med.

Det senaste inom idrott i bl.a USA är Nonlinear Training där man byter program varannan vecka. Detta har visat sig vara det effektivaste sättet att nå snabb framgång.

Att byta program tätare än två veckor är å andra sidan för ofta eftersom kroppen då inte vet vad den ska anpassa sig till.