Kost vs träning

Du kan inte träna ikapp en dålig kost och du kan heller inte skippa träningen trots en bra kost.

Likväl som vi är designade att röra på oss är vi inte byggda för att proppa i oss så mycket energität mat/dryck per dag som vi gör utan att röra på oss. Framförallt inte näringsfattig och energirik mat!! Den allra sämsta kombinationen är näringsfattig och energität mat som är besprutad och i allra värsta fall även innehåller antibiotika.

Enligt en av USA’s mest erkända kostexperter Dr. Robert A. Rakowski är västvärldens näst största bidragande orsak till övervikt gifter och kemikalier (levern rensar ca. 500 olika för oss okända substanser varje dag) och den tredje största bidragande orsaken är näringsfattig mat. För er som undrar vad den främsta orsaken är så är svaret stress.

Om vi adderar lite eller obefintligt motion med energität och samtidigt näringsfattig mat (juicer, saft, läsk, snabbmat), icke ekologiska produkter (viktigast är kött eftersom gifter ackumuleras i fettvävnad), och på toppen av allt stress… får vi en hälsofarlig men tyvärr inte alltför sällsynt bild av hur många lever.

Summan av den kardemumman blir på sikt Syndrom X även kallat det Metaboliska syndromet. Typiska yttre kännetecken för detta är kulmage/bukfetma och ganska smala armar och ben. Invärtes har man bl.a höga blodfetter, dåligt kolestrolvärde, lågt D3, högt blodtryck, dålig till usel insulinkänslighet m.m.

Man har t.o.m dragit det så långt att man kallar Syndrom X eller Metaboliska syndromet för ett förstadie till diabetes 2. Har man väl låtit de gå ända dit är man i riskzonen för nästan alla hjärt och kärlsjukdomar.

Jag är av naturen egentligen en ganska lat person med undantag från att jag gillar att just träna och “plåga” mig själv hårt. Med familj och barn har tiden för träning minskat ordentligt vilket gör att jag tränar färre gånger och behöver därmed kompensera det med en bättre och smartare kost. Målet numera är 4 kvalitetspass i veckan jämfört med 8-10 pass i veckan för några år sedan.

Detta är en av anledningarna till att jag förespråkar träningsmetoder som HIIT, German Body Comp och andra former där man får mycket gjort på lite tid. De är bevisat väldigt effektiva när det handlar om att nå en bra fitness på kortast möjliga tid.

Crossfits starkaste och svagaste sida är just variationen. Det är lika nödvändigt att variera träningen som det är att periodvis hålla sig till ett lyft eller en övning för att bli bättre och starkare för att sedan gå vidare till nästa svaga länk.

Kosten är viktig för hälsan men självklart även för prestationen och återhämtningen. 5.2 dieten är inget annan än ytterligare en form av periodisk fasta. Om jag skulle ranka någon diet högre än andra är det den Metaboliska dieten. Varje individ är olik den andra och det är just det man tar hänsyn till här.

Metabolic-diet

En tjock men bra bok är Cracking The Metabolic Code. Den är visserligen tungläst men ger en mycket bra bild av varför man måste ta hänsyn till varje enskild individs metabolism.

Fem korta tips för en bättre hälsa:

1. Att träna fyra gånger i veckan ger så otroligt mycket mer resultat än bara tre gånger. Ett utmärkt fyradagars upplägg kan vara två dagar German Body Comp (helkropps cirkelpass med främst eller bara multijointrörelser) och två intervallpass.

2. Använd enbart riktiga fettkällor som smör och kokosfett. INGA Lätt och Lagom, Bregott eller annat halvfabrikat. Andra bra fettkällor är olivolja, nötter och avokado för att nämna några.

3. Näringstillskott: D3, tack vare en fantastisk sommar räcker det med detta nödvändiga tillskott sept-juni, d.v.s bara 9 månader om året. Vanligtvis på denna breddgrad skulle det behövas 10-11 månader per år.
Omega 3 ca.10 gram eller mer per dag. Desto högre fettprocent du har ju högre dos.
Mineralerna Magnesium och Zink hjälper dig att sova gott och bygga ett bra starkt immunförsvar!

4. Om du ska satsa på något i KRAV (ekologiskt) så är det kött. Vilt är ett ganska billigt men bra alternativ för att slippa ackumulerade gifter.

5. Värna lika mycket om din skönhetssömn som ditt jobb eller din träning. ALL hormonproduktion och återuppbyggnad av vävnad sker främst om natten! Vill du förbli ung och stark, gå och lägg dig i tid : )

Referenser:

Dr. Robert A Rakowski.

James B. Lavelle

Tudor A. Bompa