Kolhydrater eller inte? Bra eller dåligt? Vem bör äta det, hur mycket, vilka och hur ofta? Frågor som jag får varje vecka. Ca. 75-80% av befolkningen mår bättre av en kolhydratsfattig kost. De är sk. F.O (Fast Oxidizers) och bränner  k-h långsamt. Motsatsen är S.O (Slow Oxidizers) som istället bränner dem väldigt fort och kan i sin tur äta väldigt mycket utan att det påverkar kroppskompositionen. Hur vet man då vilken typ man är?

Genom att calipermäta fettet strax under skulderbladets nedre inre kant kan man få en bra uppfatning om man är en Slow eller Fast Oxidizer. D.v.s om din kropp genetiskt förbränner k-h bra eller inte. Ju mera fett du lagrar här ju större risk har du att drabbas av Dyslipidemia (höga blodfetter och eller högt dåligt kolestrol), Hypert Tension (högt blodtryck), och Insulin resistens som ofta föranleder Diabetes 2. Fettet ovanför höftkammen “kärlekshandtagen” säger hur mycket k-h du konsumerat under en längre tid. Om du skär ner på k-h kommer framförallt “kärlekshandtagen” att minska inom oftast bara några dagar till någon vecka.

Vilka k-h bör man äta? Enklast vore att säga enbart långsamma d.v.s de med lågt G.I. Här kan du läsa mera om vilka k-h Paleolitiskdiet rekommenderar!

Hur mycket bör man äta då och hur ofta?

Här pratar vi om optimalt, mentalt såväl som att prestera fysiskt. Inte bara för att klara sig genom vardagen och nätt och jämt hinna ikapp bussen utan att vara helt slut. För de flesta (75-80%) bör måltiderna baseras på protein och fett. Sikta på 5-7 mål om dagen för ett jämnare blodsocker och börja dagen med en helt k-h fri måltid. Läs mera om frukost här! Lägg till k-h utmed dagen och håll dig till lågt GI. Undantag efter träning då högt GI är att föredra eftersom det inte höjer insulinet då. K-h med högt GI vid fel tidpunkt resulterar i att Bukspottkörteln producerar mängder av insulin där allt inte kommer att behövas för att leda energin in i muskelcellen utan trycker in det i fettcellen istället. Överflödigt insulin stannar kvar i omlopp och skapar inflammation och cellskada.

GL = Glykemisk Load är egentligen mycket intressantare än GI och talar om totala måltidens GI. Ett sätt att kunna unna sig av kanske sociala skäl då och då lite snabbare k-h utan att riskera sin hälsa är att äta mycket fett och protein till de snabba k-h. Avokado, nötter, smör, kokosfett, olja och fisk olja sänker effektivt GI. Rena proteinkällor som kött, fisk, fågel och även fiber sänker upptagningshastigheten på en måltid.

M.a.o det är inte bara av estetiska skäl man bör tänka på vilka kolhydrater man stoppar i sig och när, utan även eller främst av hälsoskäl. Få saker skadar oss på lång sikt så mycket som ett svängande blodsocker och därmed ett försämrat insulinsystem.

Relaterade artiklar:

Fettförbränning del 3: Det nödvändiga fettet!

Att räkna kalorier eller inte?

Varför undvika gluten?

Referenser:

Charles Poliquin, BioSignature Modulation