Utan Kolestrol kan vi inte tillverka våra livsviktiga A-H (Androgena hormoner, manliga hormoner) och utan dom kan vi i sin tur inte tillverka Ö (Östrogen). Nu ska inte det här inlägget handla om Kolestrol men bara för att poängtera hur viktigt det är i kroppen. Den viktigaste och mest kända av våra A-H är T (Testosteron). För lågt T kan bl.a minska fertiliteten och den muskulära utvecklingen.
För lite sömn, alkohol, tobak, konstant intag av snabba kolhydrater, zinkbrist, lågt intag av protein, för lite vatten, aromatization eller överträning (som i sin tur kan bero på väldigt mycket) är några exempel på saker som kan hämma eller sänka produktionen av T.
Triceps (baksida överarm) är en mätpunkt som ger en indikation på hur det står till med dina A-H. Väldigt lite underhudsfett där säger att du har bra nivåer av A medan mycket underhudsfett innebär låga. Som man bör man ha som högst 6mm. med calipern och som tjej kan man inte ha under 6mm. Har man ett högre värde än 6mm. man eller kvinna på triceps är det dags att se över sin T produktion. Vilket gäller för väldigt många.
Pectoralis (bröstet) är också en sk. Androgen mätpunkt. Lagrar man fett som man där har man en hög aromatization d.v.s att man omvandlar sitt värdefulla T till Ö. I länder som t.ex England där man har väldigt mycket förorening är höga värden på Pectoralis väldigt vanligt p.g.a kemikalier ökar vår aromatization.
Eftersom magen (vid naveln) är en mätpunkt för C (Cortisol) och talar om en persons stress eller C-utsöndring under en längre tid kan man genom att mäta och jämföra Triceps och mage veta hur bra en person svarar på träningen eller om han/hon ligger i riskzonen för överträning. Om underhudsfettet på magen (Cortisolet) ökar medan underhudsfettet på Triceps (A-H) minskar är man övertränad och bör lägga om träning, vila och kaske även kost. Detta är ett utomordentligt bra sätt att upptäcka överträning innan andra symptomer såsom minskad hunger, svårt att somna o.s.v inträder.
Relaterade artiklar:
Varför lagrar vi fett där vi lagrar det? Del 1: Östrogen
Varför lagrar vi fett där vi lagrar det? Del 2: Cortisol
Varför lagrar vi fett där vi lagrar det? Del 3: Kolhydrater
Lämna en kommentar