Det första du stoppar i munnen på morgonen styr dina neurotransmittorer resten av dagen. På svenska, hjärnans budbärare styrs av vad du först stoppar i dig! Ganska viktigt. Med andra ord, om du börjar med en sockerfest har du ställt in dig för ett sockerbehov hela dagen. Vilket i sin tur belastar ditt insulinsystem, ökar din fettinlagring, försämrar din fettförbränning och på sikt bäddar för typ 2 diabetes, hjärtkärlsjukdomar etc etc. 

Hur många kolhydratskällor finns det på bilden utav en “sund och bra” frukost?

What to do?

  • Börja med att ersätta en dålig kolhydratskälla mot en bra. T ex, bort med brödet (oavsett om du tål gluten eller ej) och linda in pålägget i salladsblad istället.

  • Eller ersätt gröten/flingorna (oavsett om det är fullkorn eller ej) med en smarrig omelett. Fylld med kalkonpålägg, (5-6 skivor, ju fler ju bättre) färska örter och kanske lite ost.

  • Lägg till fett! Stek i smör (KRAV) eftersom smör tål värme bättre än olja och är betydligt godare att laga mat med. Mättat fett är absolut livsnödvändigt för hälsan. Däremot inte transfett.

  • Mera fett, t ex en halv avocado med olivolja med riktigt salt på. (Riktigt salt är färgat (absolut INTE vitt raffinerat bordssalt) och innehåller ca 80% sodium klorid plus en rad spårämnen. Finns på hälsokosten.

  • Desto mera protein från kött, fisk och fågel du kan få i dig och ju mindre k-h desto bättre.

 

Referenser:

Charles Poliquin Biosignature Modulation

Paul Chek, Holistic Life Style Coach

Svenska Kostskolan